ТЕМАТСКИ ДАН У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ,,ШКОЛЕ ЗА 21. ВЕК"

Драгана Шево 3. јун 2021.

П ројекат „Школе за 21. век" (,,Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“, Школе за 21. век, British Council) који у Србији реализује организација British Council, а финансира Влада Уједињеног Краљевства, има за циљ стицање вештина дигиталне писмености за послове будућности и то на забаван начин - кроз такозвано физичко програмирање, програмирање микробита - малог џепног рачунара који има процесор, сензоре и екран од 25 лед диода, а поред тога и стицање вештина критичког мишљења и решавања проблема.


Школе за 21. век

У периоду од марта до јуна 2021. године наставници наше школе Александар Ранковић, Катарина Поповић, Даниел Цвијетковић и Драгана Шево похађали су ову обуку у оквиру које су завршили и Micro:bit основни курс. Наставници су на часовима редовне наставе користили стечена знања и ученике упознали са микробит уређајем.


Школе за 21. век

У јуну 2021. године у нашој школи одржан је тематски дан под називом „Упознајмо COVID-19 да бисмо га лакше победили“ што је био задатак који су наставници у сарадњи са модераторима пројекта осмислили и реализовали. У реализацији тематског дана учествовала је и наставница Марина Дамњановић и ученици наше школе (16 ученика на предавању и сви ученици у смени у практичном делу када се помоћу микробит уређаја евидентирао улазак ученика у школу).

Циљ тематског дана био је упознавање ученика са појавом вируса COVID-19, где је настао, како се шири, какве последице доноси ако се заразимо, шта да превентивно урадимо да бисмо се заштитили појединачно и колективно. Желели смо да ученицима бар донекле приближимо тему о којој се тренутно непрестано говори, да на неки начин ублажимо њихов страх и да их неким саветима усмеримо на могуће начине да од актуелног вируса заштите и себе и своје ближње. Уједно је деци скренута пажња да, док истражују на интернету, обрате пажњу на изворе, да никада не забораве на чињеницу да не мора да значи да је свака објава на интернету и истинита. Трудили смо се да ученицима све представимо на што разумљивији и занимљивији начин уз коришћење презентације и микробит уређаја које су ученици уз помоћ наставника програмирали да мере телесну температуру, да наизменично показују број питања при обнављању садржаја са презентације о COVID-19, да евидентирају улазак ученика у школу и коришћење дезинфекционог средства.


<