Дан броја Pi

Александар Ранковић 14. март 2022.

А ко не знате шта је број Pi, или π како се најчешће пише, данас је прави дан да то сазнате, а ако већ знате онда је данас најбољи дан да запамтите првих десет цифара овог броја! Број π је један од најпознатијих бројева у математици и представља однос обима круга и пречника.


Дан броја Pi

Број π није баш налик осталим (рационалним) бројевима. Још је Архимед закључио да је вредност броја Pi приближно 22/7, али убрзо се показало да ова вредност није потпуно тачна. Тачна вредност броја Pi износи:

Дан броја Pi

… и тако даље. Нема краја, и нема понављања децимала!

Колико год се трудили никад нећемо моћи да израчунамо све децимале броја Pi (π), или било ког другог ирационалног броја, нити да нађемо њихово периодично понављање.

Откривено је додатних 9 трилиона цифара након децималне тачке, што превазилази рекорд из 2013. године. Након 105 дана целодневног израчувања, компјутер ентузијасте Pitera Trueba је коначно израчунао број цифара иза децималне тачке. У питању је 22,459,157,718,361 бројева. Финални фајл садржи 22 трилиона цифара броја Pi што је приближно величини од 9 терабајта.

Питате се можда зашто је баш данашњи дан битан за број Pi?

Разлог за то је чињеница да у Великој Британији не само што возе левом страном улице, већ и многе друге ствари раде другачије од осталих. Тако се у енглеском језику датум најчешће пише у измењеном редоследу. Ми би данашњи дан записали као 14.3.22, али у енглеском језику (а вероватно и на вашем рачунару) данашњи датум записује се као 3/14/22!

Погледајте горе број π, прве две децимале су ту сваког 14. марта. Ово је био разлог да физичар Larry Shaw овај дан почне да слави као Дан броја π. Први пут је то урадио 1988. године. Одлучио је да овај дан прослави на оригиналан (и занимљив) начин марширајући у круг и једући пите (на енглеском се број π чита исто као пита pie). Године 2009. на 111. заседању Конгреса САД, резолуцијом 224, Дан броја π постао је званичан! Разлог за доношење ове резолуције била је идеја да се овај дан посвети популаризацији математике кроз упознавање овог занимљивог броја.